23 oktober 2021

In de chalet van de Heideruiters te Kester werd ons laatste boek van 2021 voorgesteld: ‘150 jaar Paardenvolk te Kester’ was er toch gekomen, alhoewel het op het nippertje was! Nog niet zo lang vóór deze dag was er eigenlijk niet veel meer dan een overzichtstekst van de geschiedenis van deze vereniging, geschreven door Willy Juwet. Op een vijftiental bladzijden had de auteur uit Kester de belangrijkste feiten in een vlotte tekst samengebracht, voor een groot deel gebaseerd op dat bekende werk van Pater Roeykens uit ‘Het land van Edingen en Omliggende’ uit 1974. Deze samenvatting zou alles zijn wat er ging verschijnen rond dit jubileumjaar van het Kesterse Paardenvolk, en ging voorgelezen worden op de voorstelling van het boek over de fanfare van Kester (zie nummer 133 van ons tijdschrift). Maar daarmee kon vooral Marc Van Hoegaerden niet leven en hij vroeg aan onze Heemkundige Kring om toch een ‘echt’ boek te maken over de bekende ‘Gilde van het Paardenvolk’.

Wij gingen daar graag op in, maar het was allemaal niet zo vanzelfsprekend. Met één tekst kom je nog niet aan een boek. Dus moest er serieus gewerkt worden in die laatste maand: alle foto’s die er waren dienden ingescand te worden (werk van Johnny) en er moesten teksten bijkomen over allerlei onderwerpen die met het onderwerp te maken hadden. Tijdens een aantal vergaderingen van het bestuur van de Gilde kwam het echt op gang: een aantal leden namen een taak op zich om een tekst af te werken tegen de volgende bijeenkomst. Er kwam schot in de zaak: teksten van Lucienne Lissens (met behulp van alweer Willy Juwet), van Marc Van Hoegaerden, van Maarten Van den Broeck, van Stin en Viviane Musch-Heuwelx, van Rudy Boon, van Pieter-Jan Brynaert en nogmaals van Willy Juwet vormden de totale inhoud van het boek. Daarbij kwamen tientallen prachtige foto’s van verschillende fotografen, van vroeger en nu. Die twee dingen combineren op een degelijke manier, was de taak van ondergetekende Jean-Paul De Loecker en de afwerking, de lay-out gebeurde door wie anders dan Johnny Van Bavegem. Met een mooie kaft erbij was het boek klaar, op tijd voor de voorstelling.

De chalet was voor die voorstelling prachtig opgesmukt door een tentoonstelling van tientallen foto’s van allerlei gebeurtenissen die met het ‘Kesterse Paardenvolk’ te maken hadden. Duivel-doet-al Marc Van Hoegaerden had hier zijn uiterste best gedaan en het mag gezegd worden: de foto’s, in een mooie volgorde opgehangen, maakten indruk op de aanwezigen. Prachtig werk van Marc! Maar ook een mooi gebaar van fotograaf Rudy Boon, die al deze vergrotingen had gemaakt op speciaal fotopapier, gratis en voor niets als steun aan de mensen van het Paardenvolk! Wat een mooi gebaar van Rudy!

En of dat nog niet genoeg was, konden de aanwezigen ook nog genieten van een filmvoorstelling op groot scherm, met een compilatie van verschillende filmpjes – korte en lange fragmenten- over de Paardenprocessie van Kester. Filmpjes van o.a. de BRT en andere plaatselijke filmers (o.a. Gilbert Tondeur), vakkundig samengebracht door Roger Deprouw (met steun van André De Leener). Onder hun impuls werd trouwens een DVD uitgebracht met die films, te verkrijgen aan de prijs van 15 euro per stuk bij onze Kring.

Het werd een mooie voorstelling met een klassieke receptie, aangeboden door de gemeente. Verschillende sprekers (o.a. voorzitter Patrick Van Schepdael, Willy Juwet, Marc Van Hoegaerden, Jean-Paul De Loecker en burgemeester Michel Doomst) brachten hun verhaal rond dit jubileum en rond het boek. Meer dan 60 exemplaren werden er al op die dag van verkocht, en ook de dag erna, op zondag 24 oktober, gingen nog verschillende boeken ‘over de toog’.

Er werd ook nog iemand gevierd dat weekend: Casimir Van Schepdael werd door de gemeente in de bloemetjes gezet met een speciale schotel, ter gelegenheid van zijn 72 jaar ruiter bij het Paardenvolk. Niemand deed ooit beter! En of Casimir glunderde…

Een mooi weekend voor deze vereniging, met een mooi boek als souvenir van de eerste 150 jaar van hun bestaan. De toekomst ziet er goed uit, en hopelijk mag in 2022 de processie terug doorgaan. Want dat is toch wel een hoogdag voor ‘Het Gilde van het Paardenvolk’!

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 26.330.106
  • Aantal bestanden: 1.461.874
  • Ontsloten informatie: 618.248 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 11.069.196

Zoeken

Back to Top