Heemkundige Kringen

Tijdschriften van bevriende heemkundige kringen waarmee we een uitwisselingsakkoord hebben.

Subcategorieën

  • Categorie Berla Meise Berla Meise

    Berla is de erfgoedkring van de huidige gemeente Meise (dus de vroegere gemeenten Meise, Oppem en Wolvertem) en ze pogen het gezamenlijk verleden op een zo breed mogelijke basis te ontdekken, voor de toekomst veilig te stellen en voor geïnteresseerden beschikbaar te maken. Ze verenigen een grote waaier aan personen met soms erg verschillende interesses en kennisgebieden. Onderlinge hulp en contacten zijn dus erg belangrijk.

  • Categorie Bodegemse Kulturele Werkgemeenschap Bodegemse Kulturele Werkgemeenschap

    De BKW (Bodegemse Kulturele Werkgemeenschap) is een Geschied- en Heemkundige Kring die in mei 1977 boven de doopvont werd gehouden. Stichter-Voorzitter en grote bezieler was Gilbert Romeyns (een inwijkeling uit Elst in Oost-Vlaanderen) die ons helaas veel te vroeg is ontvallen op 9.6.1985. Van in de beginne vond hij de nodige steun en medewerking bij Edgard Van Droogenbroeck (een geboren Bodegemnaar, doch sinds 1986 wonende in Horebeke in de Vlaamse Ardennen), die tot op heden nog steeds de functie waarneemt van BKW-secretaris. De naamkeuze van onze heemkring beklemtoonde de doelstellingen: Bodegem ons werkgebied, Cultuur in het algemeen en Werkgemeenschap, of het eensgezind ijveren om het gestelde doel te verwezenlijken.

  • Categorie Cultuur en Heemkring Sint-Gertrudis Ternat Cultuur en Heemkring Sint-Gertrudis Ternat

    Op 30 oktober 1967 werd de “Cultuur- en Heemkring Ternatse Club” gesticht door Freddy Verdoodt, tevens eerste voorzitter. De eerste beheerders waren naast Freddy Verdoodt, Jean-Pierre Duchâtelet, Paul De Cubber, Louis De Saeger, Jean De Geyndt, Leopold Verheyden, Daniël Magosse, Edward Swab, Willy Thysens en Philippe Wijns. In eerste instantie werd een tweemaandelijks tijdschrift uitgegeven ‘Eigen Heem’. Na een jaargang werd gestopt met deze uitgave wegens financiële omstandigheden.

  • Categorie Geschied- en Heemkundige Kring van Anderlecht Geschied- en Heemkundige Kring van Anderlecht

    De geschied- en heemkundige kring van Anderlecht brengt periodiek een bulletin of tijdschrift uit onder de naam Anderlechtensia.

  • Categorie Geschied- en Heemkundige Kring van Landen Geschied- en Heemkundige Kring van Landen

    De Geschied- en Heemkundige Kring Landen vzw werd tijdens de stichtingsvergadering van 30 september 1974 boven de doopvont gehouden. De vergadering ging door in de Raadzaal van het Landense stadshuis en werd aangekondigd in ‘Landen Weekend’ van 26 september 1974. Initiatief hiervoor werd destijds genomen door Pascal Delameillieure en de eerste bijeenkomst werd voorgezeten door René Graindor, toenmalig schepen van cultuur. Er werden 22 aanwezigen genoteerd, in alfabetische volgorde waren dat: Coenen Pierre, Degreef Harry, Degreef Urbain, Delameillieure Pascal, Demolon Rita, Frederickx Jozef, Graindor René, Kempeneers Alfons, Kempeneers Willy, Michiels Maurice, Mievis Ivo, Servranckx Jozef, Souphy Jean-Paul, Sprengers Jacques, Stevens August, Tilkens Edgard, Vancauwenbergh Frans, Vandebroek Jean-Claude, Vandenbosch Alberic, Vanhoebroeck Jos (deken), Vanrijkel Jean en Winnen Willy (Brustem).

  • Categorie Geschied- en Heemkundige Kring van Ukkel en omgeving Geschied- en Heemkundige Kring van Ukkel en omgeving

    Voordrachten, wandelingen, excursies, tentoonstellingen, originele publicaties of het heemkundig tijdschrift 'Ucclensia': de heemkring informeert je over de lokale en regionale geschiedenis van Ukkel en omstreken.

  • Categorie Geschied-en Oudheidkundige Kring van Ronse Geschied-en Oudheidkundige Kring van Ronse

    1948 - In het cultureel vacuum na de verwarring van de tweede wereldoorlog staken enkele Ronsenaars in het toenmalige stadsarchief de koppen bij elkaar. Gedreven door eenzelfde liefde voor hun stad en streek en door eenzelfde gepassioneerde belangstelling voor haar verleden besloten zij hun kennis en krachten te bundelen: op 9 juli 1948 greep de stichtingsvergadering plaats van de Geschied- en Oudheidkundige kring van Ronse en het Tenement van Inda. De nieuwe kring stelde zich tot doel de studie van de plaatselijke monumenten, geschiedenis, oudheidkunde, kunst en folklore te bevorderen en aan te moedigen en bij te dragen tot het behoud en de bescherming van de kunstwerken, gebouwen en sites met een geschied- of oudheidkundige waarde. 

    De kring is uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met zo'n 300 leden. In de Annalen brengen wij hen een keur van aantrekkelijke en interessante artikels die het verleden van Ronse en omstreken uit de doeken doen. Op die manier blijven ze o.a. op de hoogte van de meest recente wetenschappelijke bevindingen. Uit de vele positieve reacties mogen we opmaken dat de Annalen ten zeerste gewaardeerd worden. Het 3-maandelijkse Rothnacum creëert een directe band met de vele Ronsenaars en met ook heel wat geïnteresseerden van daarbuiten. Het tijdschriftje informeert hen over onze activiteiten. Ook het reilen en zeilen van de kring komt er aan bod. Ieder jaar slagen we erin om een aantal binnen- en buitenlandse uitstappen te maken en enkele begeesterde sprekers aan het woord te laten. Het lidmaatschap vertaalt zich in een talrijke aanwezigheid op al deze activiteiten. 

  • Categorie Heemkundig genootschap "Van Witthem" Beersel Heemkundig genootschap "Van Witthem" Beersel

    Ons Genootschap mag trots terugblikken op een geruim aantal grotere en kleinere realisaties. We zetten de voornaamste mijlpalen op een rijtje. Op 23 oktober 1997 kwamen de eerste enthousiastelingen samen om hun hobby -de Beerselse geschiedenis bestuderen- in een officiële vereniging te bundelen. Op 13 november 1997 werden de statuten goedgekeurd en was de 'heemkundekring Beersel' geboren. Deze statuten werden bekrachtigd door de gemeenteraad op 21 januari 1998. Op 25 juni 1998 werd de naam gewijzigd tot Heemkundig Genootschap "van Witthem" Beersel en op 27 juli 1998 nam het schepencollege hiervan akte.

  • Categorie Heemkundige Kring "Belledaal" Affligem Heemkundige Kring "Belledaal" Affligem

    De Heemkundige Kring Belledaal is de heemkundige vereniging in Affligem en werd opgericht op 27 april 1984. Stichter en eerste voorzitter was Leo De Ryck en het secretariaat werd vanaf het begin tot 2016 beheerd door Wilbert De Leyn en Mia Kerstens. Belledaal richt zich tot ieder die meer wil weten over de plaatselijke geschiedenis en folklore, ieder die oog heeft voor het waardevolle in onze gemeente en wie zich daarvoor wil inzetten. Ook wie zijn familiegeschiedenis wil maken kan terecht bij Belledaal evenals de jeugd die op zoek is naar documentatie en informatie voor jaar- of eindwerk over een plaatselijk historisch onderwerp. Belledaal zet zich in voor het bekendmaken, het behoud en de valorisatie van het cultuurpatrimonium en erfgoed in de gemeente : organiseert daarvoor uitstappen, wandelingen, tentoonstellingen en lezingen, veelal in samenwerking met de Gidsen Affligem en de dienst Toerisme.

  • Categorie Heemkundige Kring "De Semse" Heemkundige Kring "De Semse"

    De Heemkundige Kring de Semse werd gesticht in 1985 onder impuls van de gemeente Zemst. Het werkgebied omvat de vijf deelgemeenten van de fusie Zemst. Als naam van de heemkring werd de oudste in de archieven gevonden naam, “de Semse” gekozen.

    Bij haar stichting werd de Semse ondergebracht in de Schranshoeve te Eppegem. Zij beschikte er over een vergaderlokaal, een cafetaria, een tentoonstellingszaal en een grote opslagruimte op de zolders. De cafetaria werd eerst uitgebaat door vrijwilligers, later door een gerant. Eind 1999 besloot de gemeente de Schranshoeve te verhuren aan een brouwerij en de Semse moest op zoek naar een nieuw onderkomen. Uiteindelijk werd gekozen voor de voormalige jongensschool te Zemst waar enkele lokalen vrij waren na het vertrek van de judoclub die naar de Budohal te Elewijt verhuisde. De rest van de lokalen van het schoolgebouw werd toen nog ingenomen door de hoofdbibliotheek van Zemst. Vanaf 1 april 2000 kon de Semse de vrijstaande lokalen in gebruik nemen.

  • Categorie Heemkundige Kring Haaltert Heemkundige Kring Haaltert

    De Heemkring Haaltert brengt sinds zijn ontstaan in 1980 driemaandelijks hun ledenblad "Mededelingen" uit. Sinds 2020 werd dit tijdschrift herdoopt naar "De Warande".

    Met het documentatiecentrum trachten wij tegemoet te komen aan de wensen van de vorsers. Ons uiteindelijk doel is, door het toegankelijk maken van het archief, de bezoekers te helpen bij genealogische opzoekingen en/of geschiedkundig onderzoek en op die wijze de gehechtheid aan hun roots te versterken en de kennis van hun historisch verleden te vergroten.

  • Categorie Heemkundige Kring Osschaert Heemkundige Kring Osschaert

    Sinds de oprichting werden jaarlijks tal van heemkundige artikels in tijdschriften gepubliceerd. Vanaf 1993 werden deze losse schrijfsels vervangen door jaarboeken, waarin de neerslag van erfgoeddossiers en wetenschappelijke studies vervat werd. Diverse thema’s, bijzondere Hamse figuren en gebeurtenissen kwamen uitgebreid aan bod in monografische publicaties.

    Sinds 2015 hebben de jaarboeken een nieuwe vormgeving gekregen en omvatten zij niet één, maar enkele studies en verhalen, verscheiden in interessesfeer en integraal gewijd aan lokaal sterk gebonden feiten en personen. Wie lid is van de heemkring, krijgt dit mooi uitgegeven en rijkelijk geïllustreerd jaarboek elk jaar gratis toegestuurd. Er zijn nog oude jaarboeken verkrijgbaar. 

  • Categorie Heemkundige Kring Pollare Heemkundige Kring Pollare

     De Heemkundige Kring van Pollare blijkt gestopt te zijn met haar werking.

  • Categorie Heemkundige Kring van Huldenberg Heemkundige Kring van Huldenberg

    De Heemkundige Kring van Huldenberg heeft als doelstelling het verzamelen van allerlei kennis over de gemeente en het verspreiden van die heemkennis door middel van publicaties, tentoonstellingen, voordrachten en publicaties. Het documentatiecentrum beschikt over een vrij consulteerbare collectie boeken en tijdschriften over familiekunde en de geschiedenis van Vlaams- en Waals-Brabant. 

  • Categorie Hertogelijke Aarschotse kring voor heemkunde Hertogelijke Aarschotse kring voor heemkunde

    De Hertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde geeft het tijdschrift "Het Oude Land van Aarschot" uit. In het tijdschrift verschijnen ook de vragen van lezers van het tijdschrift en de antwoorden op die vragen, toegestuurd door andere lezers.

  • Categorie Het oude land van Edingen en omliggende Het oude land van Edingen en omliggende

    Beter gekend als HOLVEO

  • Categorie Histories (Heemkunde Vlaanderen) Histories (Heemkunde Vlaanderen)

    Heemkunde Vlaanderen is sinds 1 januari 2019 opgegaan in Histories, de nieuwe dienstverlenende organisatie voor erfgoedvrijwilligers in Vlaanderen en Brussel. De vzw neemt actief een landelijke rol op voor erfgoedpraktijken zoals heemkunde, familiekunde en cultuur van alledag. Daarnaast bieden we een thuis aan het bodemvondstenplatform Medea en aan de nieuwe gemeenschap van metaaldetectoristen.

    Histories zet de vele duizenden erfgoedvrijwilligers in Vlaanderen en Brussel centraal in haar werking. We gebruiken deze  inclusieve  term  voor  iedereen  die  uit  eigen  beweging  –  uit  passie  –  erfgoedwerk  verricht  in  de  vrije  tijd.  Die  vrijwillige  activiteit  onderscheidt  zich  van  het  zogenaamde  professionele  erfgoedwerk  dat  door  beroepskrachten  wordt uitgevoerd. Erfgoedvrijwilligerswerk mag echter niet gezien worden als het tegenovergestelde van professioneel –  versta:  kwaliteitsvol  of  vakkundig  -  werk.  Integendeel:  op  vele  vlakken  en  domeinen  zijn  erfgoedvrijwilligers  dé  (ervarings-)deskundigen.

    De  kennis  en  kunde  van  erfgoedvrijwilligers  is  verankerd  in  hun  hart,  handen  en  hoofd.  Ze  delen  die  via  de  vele  erfgoedpraktijken en -activiteiten die ze belangeloos verrichten. Dat doen ze in gemeenschap, binnen hun eigen kring of vereniging, maar ook voor de gemeenschap. Ze zorgen voor sociale cohesie en ze versterken de hele cultureel-erfgoedsector  als  helpende  hand  voor  talloze  actoren:  van  collectiebeherende  instellingen  en  dienstverlenende  erfgoedorganisaties over scholen en socio-culturele verenigingen tot lokale besturen en intergemeentelijke diensten.

    Dit uiterst waardevolle, schragende werk verdient waardering en steun. Histories is er voor erfgoedvrijwilligers met een  toegankelijke  dienstverlening  die  hen  helpt  om  hun  praktijken  te  versterken  en  hun  kennis  te  verspreiden,  met  inspiratie voor de huidige en nieuwe generaties vrijwilligers, en met kansen voor interactie en cocreatie met anderen. We realiseren dit door voort te bouwen op onze sterktes: onze praktijkkennis, onze pragmatische aanpak op maat en onze verbindende schakelfunctie binnen het fijnmazige ecosysteem van de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen.

    Dankzij  onze  participatieve  en  inclusieve  aanpak  is  Histories  is  er  ook  door  erfgoedvrijwilligers.  Door  samen  met  hen te besturen en projecten en trajecten op te zetten, realiseren we voldoende draagvlak en een duurzaam resultaat.

  • Categorie Hoegaards Erfgoed Hoegaards Erfgoed

    De vereniging "Hoegaards erfgoed vzw" is een lokale organisatie die zich bezighoudt met het behoud en de promotie van het erfgoed in de regio Hoegaarden.

  • Categorie Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Halle Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Halle

    Vanaf de 15de eeuw, vrij vlug na het begin van de boekdrukkunst, verschenen er boeken met uitleg over Halle en zijn Lieve-Vrouw. Op minder dan 600 jaar, waren dat meer dan 3.000 boeken en/of artikels. De laatste 90 jaar heeft vooral onze Geschied- en Oudheidkundige Kring daartoe bijgedragen. Dat is normaal, aangezien de voornaamste doelstellingen van onze vereniging zijn: “zich inzetten voor het bewaren en verspreiden van kennis over alles wat met de geschiedenis van Halle en zijn samenleving in al zijn aspecten te maken heeft”

  • Categorie Koninklijke Heemkring "Ascania" Asse Koninklijke Heemkring "Ascania" Asse

    Al meer dan zes decennia brengen wij de geschiedenis van Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Relegem, Zellik en Mollem (inclusief Bollebeek) in kaart. Ook over uw voorouders uit onze streek kunnen wij wellicht een en ander vertellen...

  • Categorie LACA, de geschied- en heemkundige kring van Laken LACA, de geschied- en heemkundige kring van Laken

    LACA werd gesticht in 1989. Sindsdien is een beperkt kernteam erin geslaagd zonder onderbreking een driemaandelijks tijdschrift ‘LACA Tijdingen’ uit te geven. Met ‘ups en downs’ tellen wij vandaag 160 abonnementen. Verschillende officiële diensten en instellingen, uit het Brusselse en daarbuiten, koesteren zorgvuldig onze publicatiereeks.

    Deze blijk van interesse maar ook de niet aflatende trouw van een belangstellend lezerspubliek geeft ons de nodige moed om met enthousiasme het heemkundige werk verder te zetten. Vermelden wij ook nog dat sinds een tiental jaar er een jaarlijks themanummer bovenop komt. Samen dus ongeveer 200 pagina’s per jaar voor slechts 10 euro. Naast een kleine subsidie van de VGC is de andere bron van inkomsten een heemkundige kalender die gewoonlijk één enkel thema behandelt.

  • Categorie Lenniks Archief Lenniks Archief

    Na kleinere tentoonstellingen te hebben georganiseerd tijdens de erfgoed dag werd er een grote tentoonstelling gegeven in zaal ons huis rond de KLJ. Meer dan 500 foto's werden er tentoongesteld in A4 formaat. Dit was een eerste samenwerking tussen Jan Van Reepingen, Greta Mertens en Nadia Van Aelst. Jan en Greta die al lang met het plan zaten om een Lenniks Archief op te starten vroegen Nadia om hen daarmee te helpen. Dit werd een mooie samenwerking die tot 2015 duurde. In die tijdspanne werden 25 archiefjes (ledenblad) gemaakt en talloze tentoonstellingen en filmvoorstellingen gehouden.

  • Categorie Rausa - Erfgoed Roosdaal Rausa - Erfgoed Roosdaal

    Het tijdschrift "Rausa" zal tien maal per jaar verschijnen. Februari, maart, mei, juni, augustus, oktober, november en december in digitale versie.

    In april wordt Rausa als gedrukte monografie uitgegeven ter gelegenheid van de Erfgoeddag, in september ter gelegenheid van de Open monumentendag.

  • Categorie Verbond voor Heemkunde Verbond voor Heemkunde

    De nieuwsbrief van vzw Heemkunde Vlaams-Brabant is een informatief en cultureel contactblad aangaande al wat reilt en zeilt in de aangesloten heemkringen van Vlaams-Brabant en het Hoofdstedelijk Gewest. Elke aangesloten heemkring of persoon ontvangt per kwartaal een nieuwsbrief op voorwaarde dat de lidmaatschapsbijdrage betaald werd.

  • Categorie Vereniging voor Brusselse geschiedenis Vereniging voor Brusselse geschiedenis

    De VZW Brusselse Geschiedenis zet zich in om de kennis van Brussel en Brabant internationaal bekend te maken.


Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 43.536.220
  • Aantal bestanden: 1.524.054
  • Ontsloten informatie: 758.178 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 13.378.791

Zoeken

Back to Top