Hunkerboeren

Unkerzakken (= pap met roggebrood)

Unkerzak is karnemelk met brokken roggebrood gekookt, zonder toevoeging van bijvoorbeeld suiker of zout omdat die stoffen eerder duur waren. Volgens dat artikel is unkerpap dus een zeer eenvoudig recept dat waarschijnlijk vooral door het armere deel van de werk- of landbouwbevolking zal gegeten zijn (zowel bijvoorbeeld tijdens of na het werk op de akker of in de meersen).

De hierna volgende verklaring zou echter betekenen dat de scheldnaam betrekking zou hebben op de welstand van een deel van de bevolking. Rijke boerenzoons hadden de gewoonte om tijdens een avondje uit of ter gelegenheid van een kermis gedroogde paardenmest mee te nemen om aan een mogelijk lief te kunnen aantonen dat ze van goede komaf waren. Die gedroogde stukken paardenmest werd in sommige streken (onder andere in Lede) “unker” genoemd. In dit geval zou de verklaring verwijzen naar een persoon of “zak” die kwam “stoefen” met zijn goede komaf.

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 43.723.853
  • Aantal bestanden: 1.524.054
  • Ontsloten informatie: 758.178 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 13.378.791

Zoeken

Back to Top