Filmarchief "Platto 2013"

Onder het motto ‘Feest voor erfgoed en film’ wordt in het Pajottenland en de Zennevallei het filmfestival ‘Platto’ op 11 en 12 mei 2013 georganiseerd in het G.C. Koetshuis in Roosdaal. Tijdens dit filmfestival staan lokaal erfgoed en de sociale beleving in de schijnwerpers. Iedereen, professional of leek, mag een zelfgemaakte kortfilm insturen en maakt kans op mooie prijzen.

Erfgoed leeft als nooit tevoren. Daarbij denken we niet alleen aan oude tradities, kunstwerken of gebouwen. Ook een kaartavond of de duiventil van opa kunnen erfgoed zijn. Of wat dacht je van recent en erg levend erfgoed zoals carnaval, missverkiezingen, kermissen of cantussen? En ook ‘nieuwkomers’ zoals het Chinese Nieuwjaar of het Suikerfeest zoeken hun weg in ons culturele landschap. Filmfestival Platto geeft dit allemaal een plaats.
Iedereen die zich graag laat inspireren door zijn omgeving, is welkom om een kortfilm in te sturen voor dit filmfestival. Deelnemers moeten de jury tonen hoe ze het lokale erfgoed of het sociale leven rondom hen zien. De kortfilm moet natuurlijk aan een aantal voorwaarden voldoen: hij moet recent gemaakt zijn, in het Nederlands of een Vlaams dialect, erfgoed moet centraal staan, de film mag niet commercieel zijn en mag maximaal 30 minuten duren. De inzendingen worden door een professionele jury geselecteerd en de beste inzendingen uit de categorieën ‘Jeugd’ en ‘Volwassenen’ worden bekroond. Wie zelf geen ambitie heeft om te filmen, kan natuurlijk gewoon komen kijken.

Zondag 12 mei 2013 was het Koetshuis in Roosdaal omgetoverd tot een dag vol erfgoed en film, werd er het filmfestival “Platto. Feest voor erfgoed en film” georganiseerd en werden er prijzen uitgereikt. Vanuit heel Vlaanderen werden een 25-tal films geselecteerd. De beste inzendingen werden beloond met een prijs uit handen van de burgemeesters en schepenen van de organiserende gemeenten Galmaarden, Gooik, Lennik en Roosdaal.

De eerste prijs was voor de film “Schuttersgilden in Vlaanderen” van Johnny Ressen uit Kinrooi. Tweede prijs voor de film “De ramp van Tessenderlo” van Eddy Vandepoel uit Paal-Beringen. Derde prijs voor de film “Karel van Lorreinen” van Piet Vandenpoel uit Tervuren. Vierde prijs voor de film “Krulbollen in het Meetjesland” van Antoine Kint uit Evergem en vijfde prijs voor de film “900 jaar Sint-Gertrudisparochie” van Jean-Pierre Van Cauwenberge uit Ternat.
Michel Doomst gaf nog een speciale prijs voor de film “Prins paard” van Willem Carpentier uit Lennik. De dag werd afgesloten met een receptie.

Omwille van auteursrechten zijn niet alle ingezonden films hier opgenomen in de playlist.

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 26.034.404
  • Aantal bestanden: 1.461.874
  • Ontsloten informatie: 618.248 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 11.069.196

Zoeken

Back to Top