Inhoud

  • Voeding - - pag. 60
  • Etensresten uit een beerput - Archeologisch onderzoek van vroegere voedingspatronen - - pag. 6
  • Beaucoup de fruits - Over de plaats en de rol van fruit in het adellijke maaltijdenpatroon (circa 1860-1914) - - pag. 22
  • Hemels zoet - Culinaire adviezen en desserts op het Vlaamse platteland (1900-1940) - , , - pag. 42
  • Kinderen en hun voeding in Brusselse ziekenhuizen in de negentiende eeuw - - pag. 64
  • Een stukje van elk - Kaas en vererfgoeding in België tussen 1945 en 2000 - - pag. 80

Beschrijving

Eten en drinken, een dak boven het hoofd en kleding zijn van oudsher materiële basisbehoeften van de mens. Toch is eten vandaag veel meer geworden dan een basisbehoefte. Of het nu ‘dagelijkse kost’, ‘puur genieten’ of een snelle hap onderweg is, eten doen we allemaal. We zijn ons steeds beter bewust hoe voeding onze gezondheid beïnvloedt, maar eten is ook een essentieel onderdeel van onze ‘lifestyle’. De internationale keuken creëerde interessante ‘fusions’; veganisten en macrobioten vinden veel gemakkelijker hun gading dan pakweg vijftig jaar geleden. Elk gerecht heeft zijn type bord, kom en bestek, elke drank zijn eigen glas, en tafeldecoratie kan zorgen voor de meest uiteenlopende sferen. Kookboeken horen bij de best verkochte boeken in Vlaanderen, kookwinkels doen gouden zaken, en etentjes, sneukeltoeren, culinaire uitstappen en erfgoedactiviteiten zoals ‘De week van de smaak’ verrijken onze vrije tijd. Die combinatie van basisbehoefte, gezondheid en ‘lifestyle’ hebben de voedingssector tot een van de belangrijkste economische sectoren gemaakt.

Omwille van haar alomtegenwoordigheid, haar economisch belang, de impact op huishoudbudgetten, de vele regionale variëteiten en haar mode- of trendgevoeligheid is voeding ook een gedroomd en veelzijdig onderzoeksthema voor historici en erfgoedwerkers. Heel wat heemkundigen hebben al langer het potentieel van voedingsgeschiedenis ontdekt. Door in culinaire workshops lokale specialiteiten in de kijker te plaatsen of door recepten en menukaarten te verzamelen, hebben zij bewust of onbewust meegewerkt aan de ‘vererfgoeding’ van voedsel. De redactie van Tijd-Schrift wil met dit themanummer over ‘voeding’ inspelen op die toenemende belangstelling en aantonen hoe gevarieerd de keuken van het culinaire onderzoek is, welke ingrediënten tot afzonderlijke onderzoeksthema’s hebben geleid en welke onderzoeksmethoden nieuwe perspectieven voor heemkundig onderzoek kunnen bieden. Sommige auteurs doen hierbij een actieve oproep aan onze lezers om hun expertise te delen in de verdere exploratie en onderbouwing van dit bijna onuitputtelijke thema.

Dit themanummer brengt een rijk scala aan onderzoeksthema’s, bronnen en methoden en biedt beredeneerde bibliografieën voor wie zich verder in deze onderwerpen wil verdiepen. Meerdere auteurs doen tevens een warme oproep aan heemkundigen om zich op het voedingsonderzoek toe te leggen en reiken hiervoor enkele suggesties aan. Laat het u smaken!

DOORZOEK ONS GELUIDSARCHIEF

Met 690 liedjesteksten en -boeken

GELUIDSARCHIEF

LIEDJESBOEKEN

DOORZOEK ONS QUIZARCHIEF

Met bijna 2.000 quizvragen en antwoorden

QUIZVRAGEN

QUIZUITSLAGEN

Nog geen lid van onze Kring?

Lid van de Heemkundige Kring worden kan je voor slechts € 25,00

 

IK WIL NU LID WORDEN

 PERSBOEK 2023 is klaar!

Heb je graag een persboek met hierin alle persartikels over Gooik?

Dat kan voor slechts € 20,00 (lid)

IK BESTEL NU EEN PERSBOEK

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 45.238.134
  • Aantal bestanden: 1.524.054
  • Ontsloten informatie: 758.178 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 13.378.791

Zoeken

Back to Top