9 oktober 2021

Op 9 oktober hadden wij ingenieur, prof mechatronica aan de VUB en schrijver Ronald Van Ham uitgenodigd om te komen spreken over zijn boek ‘Romeins Lennik’. Het boek behandelt zijn bevindingen rond grondverdeling in die gemeente door de Romeinen, zo’n 2000 jaar geleden en had toch nogal wat controversie opgeroepen. Zelfs onze medewerker André Abraham had er al direct een artikel over geschreven in het nummer 131 van ‘Gooik’, uit maart van dit jaar. Je gaat het best nog eens lezen om het fijne te vernemen van de stelling van de schrijver.

Het komt er op neer dat het gebied van Lennik verdeeld is geweest in een allemaal gelijke stukken grond van 50.5 hectare ofwel 1 ‘centuria’. Deze Romeinse oppervlakte werd gebruikt voor hun grote landerijen of latifundia. De stukken grond worden telkens afgebakend door natuurlijke grenzen zoals waterlopen en (voet)wegen waardoor ze grillige vormen hebben, in tegenstelling tot de gekendere vierkante landsverdeling.

Daarnaast zou het stratenplan van Lennik centrum gericht zijn op één punt van de noordzijde van de markt van Lennik, wat zou wijzen op de aanwezigheid van een Forum op die plek.

Dit en nog veel meer wetenswaardigheden konden de toehoorders vernemen op deze avond. Iedereen kreeg het gevoel dat de uitleg die Ronald Van Ham gaf heel correct en heel duidelijk was. Zelf de meest kritische onder die luisteraars waren onder de indruk van de voordracht en de vragen die er kwamen, waren meestal bedoeld om nog wat meer en betere uitleg te krijgen, zeker niet om de stelling die gebracht werd, af te breken.

En het mooiste van de avond was, dat hij ook gelijkaardige patronen zag in Gooik en andere omliggende gemeenten. Hij gaf al enkele voorbeelden, maar vermeldde ook dat dit nog verder diende uitgewerkt te worden. We kijken uit naar die volgende bevindingen en hebben beloofd dat we Ronald zeker nog eens gaan uitnodigen op het moment dat hij verder staat in dat onderzoek. Vermelden we toch nog dat het de eerste keer was dat de professor zijn theorieën in het openbaar mocht komen uitleggen. De primeur was dus voor onze Heemkundige Kring van Gooik!

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 32.655.483
  • Aantal bestanden: 1.469.030
  • Ontsloten informatie: 628.924 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 11.109.519

Zoeken

Back to Top