Boeken

Onze bibliotheek bevat heel wat verzamelde boeken, die hier in verschillende rubrieken werden onderverdeeld. Ook onze eigen uitgegeven boeken uit de reeks "Bijdragen tot de Gooikse geschiedenis" zijn hier opgenomen.

Subcategorieën

  • Categorie Bijdragen tot de Gooikse geschiedenis Bijdragen tot de Gooikse geschiedenis

    In de reeks "Bijdragen tot de Gooikse geschiedenis" wordt regelmatig een boek uitgegeven, met de bedoeling om steeds meer van onze lokale geschiedenis op papier te zetten. Op deze manier zorgen we ervoor dat deze informatie niet verloren gaat.

  • Categorie Biografie Biografie

    Biografieën over een aantal bekende personen, al dan uit het Pajottenland.

  • Categorie Dialecten Dialecten

    Allerhande boeken over plaatselijke dialecten.

  • Categorie Familiekunde Familiekunde

    Na de succesvolle "Bijdragen tot de Gooikse geschiedenis" is er nu de "Gooikse familiekunde". Het is de bedoeling dat mensen die hun familiestamboom willen schrijven en uitgeven, hiervoor kunnen rekenen op onze hulp. Als Heemkundige Kring geven we de nodige logistieke steun om van uw familieverhaal een mooie uitgave te maken. 

  • Categorie Gedichtenbundels Gedichtenbundels

    Boeken met allerhande gedichten.

  • Categorie Geschiedenis Geschiedenis

    Boeken over de Vlaamse geschiedenis.

  • Categorie Liedjesboeken Liedjesboeken

    Boeken met (oude) liederen.

  • Categorie Molens Molens

     Allerhande boeken over vroegere water- en windmolens.

  • Categorie Ons Erfdeel Ons Erfdeel

    Vlaams-Nederlands cultureel tijdschrift.

  • Categorie Overheid - Besturen Overheid - Besturen

    Uitgaven van de Vlaamse overheid of de provincie.

    • Categorie Agentschap Onroerend Erfgoed Agentschap Onroerend Erfgoed

      Het agentschap Onroerend Erfgoed is een agentschap en wetenschappelijke instelling van de Vlaamse overheid. We zijn bevoegd voor bouwkundig, archeologisch, landschappelijk en varend erfgoed. Samen met onze partners geven we Vlaanderen nu en straks mee vorm en kleur door de zorg voor onroerend erfgoed voor iedereen vanzelfsprekend te maken.

      We bereiden het onroerend erfgoedbeleid in Vlaanderen voor en voeren het uit. We inventariseren en beschermen gebouwen, landschappen, archeologische sites en varend erfgoed. Verder ondersteunen we burgers, lokale overheden, ontwerpers, ontwikkelaars en andere instanties met adviezen en premies. Ten slotte dragen we de kwaliteitsvolle omgang met onroerend erfgoed uit, met doorgedreven beleidsgericht onderzoek en een gerichte communicatie daarover. Zo ondersteunen we de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed.

      Samen met onze dagelijkse ambassadeurs zorgen we dat onroerend erfgoed een zaak is van en voor iedereen. Hier zijn steden en gemeenten onze partner bij uitstek om het onroerend erfgoedbeleid uit te dragen en te vertalen naar burgers. We onderhouden nauwe relaties met andere beleidsdomeinen zoals toerisme, ruimtelijke ordening, kunsten en erfgoed, natuur, onderwijs, enz.

    • Categorie Provincie Vlaams-Brabant Provincie Vlaams-Brabant

      Ons erfgoedbeleid zet in op advies, begeleiding en samenwerking om het onroerend erfgoed in Vlaams-Brabant te waarderen, behouden, onderzoeken en publiek te maken. De focus ligt op preventieve erfgoedzorg, samenwerking met regionale partners en het versterken van de bekendheid van het Vlaams-Brabants erfgoed.

  • Categorie Verenigingen, Heemkundige Kringen en Genootschappen Verenigingen, Heemkundige Kringen en Genootschappen

     Hier vind je de boeken in ons (digitaal) archief die door andere verenigingen, heemkundige kringen of genootschappen werden uitgegeven.

    • Categorie Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei

      Het Regionaal Landschap koestert het groene Pajottenland en de blauwe Zennevallei. Samen met jou zorgen we voor een nog mooiere streek om van te genieten. 

    • Categorie Kunst- en oudheidkundige kring Deinze Kunst- en oudheidkundige kring Deinze

      Uitgaven van de kunst- en oudheidkundige kring Deinze

    • Categorie Geschied- en Oudheidkundige Kring van Oudenaarde Geschied- en Oudheidkundige Kring van Oudenaarde

      Het is geweten dat alles begon met de oprichting van een Commission spéciale des Archives Communales et du Musée in de Oudenaardse gemeenteraad van 23 januari 1905. In de schoot van deze Commissie onder het voorzitterschap van burggraaf De Ghellinck d’Elseghem Vaernewyck, die een eerste keer bijeenkwam in het stadhuis van Oudenaarde op 13 juli 1905, werd de wens geuit om los van deze Commissie een archeologische en historische vereniging op te richten. Deze werd dan in de eerste vergadering van 30 november 1905 boven de doopvont gehouden onder de toen nog Franstalige naam Cercle Archéologique et Historique d’Audenarde, de sa Châtellenie et de l’ancien Pays d’entre Marcke et Ronne. Onmiddellijk daarna vergaderden dezelfde personen, maar nu door de pet van kringlid op te zetten. Na de goedkeuring van de statuten en de functieverdeling binnen het nieuwe bestuur, met eveneens De Ghellinck als voorzitter, werd nog de beslissing genomen om vanaf het jaar nadien een tijdschrift uit te geven. Het tijdschrift verscheen inderdaad vanaf 1906 onder de titel Annales du Cercle Archéologique et Historique d’Audenarde, de sa Châtellenie et de l’ancien Pays d’entre Maercke et Ronne. Al zijn er sindsdien enkele langdurige onderbrekingen geweest, onder meer tijdens de twee Wereldoorlogen en ook in de periode daartussen en onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog, toch kunnen we er prat op gaan dat onze Historische Kring een van de oudste nog bestaande Historische verenigingen is in de provincie Oost-Vlaanderen. Het 100-jarige jubileum van de Kring werd in 2005 uitbundig gevierd met onder meer een dubbelnummer van het tijdschrift en een plechtige academische zitting op het Stadshuis.

      Deze korte terugblik op onze lange voorgeschiedenis belet niet dat we nood hebben aan een meer globale en diepgaande studie van de geschiedenis van de Kring en het Tijdschrift. Meteen een oproep daartoe aan iedereen die zich geroepen voelt. Door de nauwe band van de Kring met het Stadsarchief van Oudenaarde zit nog voldoende archief in deze archiefbewaarplaats waaronder correspondentie om een boeiende geschiedenis van de Kring en het Tijdschrift te schrijven.

    • Categorie Centrum Brabantse Geschiedenis Centrum Brabantse Geschiedenis

       

       

    • Categorie Koninklijk Historisch Genootschap van Vlaams-Brabant en Brussel Koninklijk Historisch Genootschap van Vlaams-Brabant en Brussel

      (Koninklijk Geschied- en Oudheidkundig Genootschap van Vlaams-Brabant)

      • Categorie De Brabander De Brabander

        Tijdschrift gewijd aan geschiedenis, oudheidkunde, folklore en geslachtkunde.

      • Categorie Eigen Schoon en de Brabander Eigen Schoon en de Brabander

        Eind 1910 werd in de afdeling Asse van het Davidsfonds de idee geopperd om ook hier “de merkwaardigheden en volkseigenaardigheden van Asse en omstreken op te zoeken en in het licht te stellen”. Initiatiefnemer was 22-jarige Jan Lindemans uit Opwijk, die pas was afgestudeerd als doctor in de Germaanse filologie. Reeds in zijn studentenjaren in Leuven had Lindemans de gedachte “opgeworpen van een eigen Brabants tijdschrift”. Zijn gedachten kregen onmiddellijk gehoor bij pastoor Jozef De Munter van Mollem, met wie Lindemans daarover de eerste briefwisseling voerde en die voordien reeds Maurits Sacré had gesteund bij diens uitgave van zijn Geschiedenis van Merchtem.

        Even nadien vormden een aantal gelijkgezinden een “Opstelraad”, eigenlijk een feitelijke vereniging. Pastoor-deken Frans Leyten van Asse bedacht die kring met de naam: “Eigen Schoon”. Pastoor Delestré van Grimbergen schreef in zijn dagboek dat de eerste algemene vergadering van de medewerkers aan het tijdschrift plaatshad in Brussel in het Vlaams Huis op 9 maart 1911. Daar werd ook besloten om de “werkkring uit te breiden over gansch het Westen van Brabant”. 9 maart 1911 wordt dan ook aangezien als de stichtingsdatum van het Koninklijk Historisch Genootschap van Vlaams-Brabant en Brussel vzw.

      • Categorie Eigen Schoon Eigen Schoon

        West-Brabants tijdschrift voor geschiedenis, oudheidkunde, folklore en taalkunde.

      • Categorie Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13de eeuw Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13de eeuw

         

         

    • Categorie Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Halle Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Halle

      Vanaf de 15de eeuw, vrij vlug na het begin van de boekdrukkunst, verschenen er boeken met uitleg over Halle en zijn Lieve-Vrouw. Op minder dan 600 jaar, waren dat meer dan 3.000 boeken en/of artikels. De laatste 90 jaar heeft vooral onze Geschied- en Oudheidkundige Kring daartoe bijgedragen. Dat is normaal, aangezien de voornaamste doelstellingen van onze vereniging zijn: “zich inzetten voor het bewaren en verspreiden van kennis over alles wat met de geschiedenis van Halle en zijn samenleving in al zijn aspecten te maken heeft”

    • Categorie Bodegemse Kulturele Werkgemeenschap Bodegemse Kulturele Werkgemeenschap

       

       

    • Categorie Genealogicum Belgicum Genealogicum Belgicum

      Bundel werken over familiegeschiedenis, geslacht- en wapenkunde voor de provincie Brabant.

  • Categorie Volksverhalen Volksverhalen

    Een volksverhaal is een verzamelnaam voor verschillende verhaalgenres, waaronder legenden, mythes en sagen. Meestal valt niet te achterhalen waar het verhaal het eerst verteld is en door wie. Het is doorgaans anoniem van oorsprong.


Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 44.010.407
  • Aantal bestanden: 1.524.054
  • Ontsloten informatie: 758.178 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 13.378.791

Zoeken

Back to Top