Filmarchief "Het Gouden Hamertje 2010"

Dit is een tweejaarlijkse kortfilm wedstrijd rond erfgoed in Vlaanderen. De wedstrijd is dit jaar aan haar derde editie toe.

Schepen van cultuur Geert De Cuyper (Lennik 2000) benadrukte dat dit festival van de kortfilm de erfgoedsector op een creatieve manier in de schijnwerper wil plaatsen. Film en klank vullen elkaar synchroon aan; het woord wordt beeld. Het Gouden Hamertje is een intergemeentelijke samenwerking van Lennik, Gooik, Roosdaal, en Galmaarden.

André De Leener, de drijvende kracht achter deze derde editie was bijzonder trots dat er dit jaar meer dan vijfhonderd minuten film was ingezonden. De eerste prijs is een waardevol kunstwerk en het montageprogramma Edius. Daarnaast is er o.a. ook nog een prijs voor de beste erfgoedfilm gemaakt door de jeugd.

Willy Van Blaere, voorzitter van Bracina (Brabantse Cineasten Amateurs), stelde dat de producties ieder jaar beter worden. Hij wees er ook op dat de inzendingen vanuit gans Vlaanderen komen. Er is zelfs een inzending uit Nederland bij.

Professor Stefaan Top, eminent lid van de jury, wist ons te vertellen dat de tweejaarlijkse wedstrijd ons erfgoed in de belangstelling wil brengen. Er is ook een botsing tussen erfgoed en commercialisering. Hij vroeg zich ook af of bloemkolen in de veiling van Mechelen erfgoed waren. ‘Vandaag denk ik niet, maar over 1000 jaar misschien wel’.

De voorzitter van de jury is ook dit jaar weer Julien Vrebos. Hij hoopt dat er meer jonge filmmakers aan de wedstrijd zullen deelnemen.

Burgemeester Willy De Waele (Open VLD) legde tenslotte de link met de verfransing van de rand rond Brussel en wees ook op de toenemende druk op gemeenten net buiten de rand zoals Dilbeek. Julien Vrebos distantieerde zich van de uitspraken van de burgemeester en zei dat de problematiek van de verfransing niets te maken had met de wedstrijd.

De prijzen zelf werden op 14 november 2010 uitgereikt in het koetsthuis van Roosdaal. De burgemeester hoopt dat de inzendingen uit Lennik in de prijzen zullen vallen.

Omwille van auteursrechten zijn niet alle ingezonden films hier opgenomen in de playlist.

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 32.634.479
  • Aantal bestanden: 1.469.030
  • Ontsloten informatie: 628.924 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 11.109.519

Zoeken

Back to Top