Omhoog

Familiekunde

Onze Heemkundige Kring van Gooik startte met een nieuwe reeks uitgaven. Na de succesvolle "Bijdragen tot de Gooikse geschiedenis" is er nu de "Gooikse familiekunde". Het is de bedoeling dat mensen die hun familiestamboom willen schrijven en uitgeven, hiervoor kunnen rekenen op onze hulp. Als Heemkundige Kring geven we de nodige logistieke steun om van uw familieverhaal een mooie uitgave te maken.

Tevens startten we met een genealogische gecentraliseerde gegevensbank. Het is nl. zo dat veel van wat je zoekt, al door anderen werd opgezocht en gevonden. Laat ons beginnen met een vaststelling: een kwartierstaat is een stamboom van al je voorouders, eigenlijk een piramide op zijn kop. De punt van die piramide ben jij en de basis van de piramide zijn je verste voorouders. Je krijgt daardoor de indruk dat er vroeger ontzettend veel mensen geleefd hebben. Niets is minder waar, want door onze jarenlange ervaring hebben we al kunnen merken, dat er veel meer kwartierverlies optreedt dan er wordt vermoed. Vandaag leven er ontzettend veel mensen.
Precies omdat we ervan overtuigd zijn dat ontzettend veel mensen vandaag afstammen van ontzettend weinig mensen uit de jaren 1600, zijn we begonnen met het verzamelen van allerlei oude en nieuwe stambomen, die dan gekoppeld worden aan onze bestanden. Oude stambomen, die maar in één exemplaar meer beschikbaar zijn, en nieuwe stambomen worden gekopieerd. Alle verzamelde papieren stambomen worden gedeponeerd in de bibliotheek van de Heemkundige Kring van Gooik. Die stambomen kunnen door elke bezoeker worden geraadpleegd.
Het is de bedoeling om stambomen en kwartierstaten in gebruiksvriendelijke computerprogramma's in te tikken. We zoeken daarvoor ook een aantal vrijwilligers. We hopen dat er onder onze lezers mensen zijn die oude of nieuwe stambomen bij familieleden of buren weten zitten en ons willen helpen bij ons project. Geef ons een seintje op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Anderzijds willen we ook mensen leren kennen, die al hun kwartierstaat of stamboom ingetikt hebben. Van hen hadden we graag een gedcom-bestand.
Een digitale stamboomdatabank met 100.000 personen bij u thuis? Het kan deze week nog, dankzij het gratis gedcom-project onder leiding van Johnny Van Bavegem. Deze gratis gegevensbank zal het stamboomonderzoek naar uw voorouders in een stroomversnelling brengen. Wij gebruiken softwareprogramma's die u toelaten binnen enkele seconden gedcoms te bekijken met de genviewer. Op die manier vindt u razendsnel gegevens over gemeenschappelijke personen met voorouders en afstammelingen.

Aldfaer is een gratis, krachtig, gebruikersvriendelijk en zeer uitgebreid Nederlandstalig Windowsprogramma voor het vastleggen van alle stamboomgegevens. Op een overzichtelijk scherm staan de belangrijkste gegevens van de persoon, inclusief de ouders, huwelijken, kinderen, broers en zusters, notities, leeftijd bij belangrijke familiegebeurtenissen en foto's.

Deze versie 6 van Aldfaer gebruikt nu de Smart Matching en Record Matching van MyHeritage om overeenkomsten (matches) te vinden tussen de informatie die MyHeritage bewaart en de gegevens in uw Aldfaer-stamboom. De informatie van MyHeritage bestaat zowel uit stamboomgegevens als historische gegevens.

Auteur: Johnny Van Bavegem

 Populair

Aldfaer is een gratis, krachtig, gebruikersvriendelijk en zeer uitgebreid Nederlandstalig Windowsprogramma voor het vastleggen van alle stamboomgegevens. Op een overzichtelijk scherm staan de belangrijkste gegevens van de persoon, inclusief de ouders, huwelijken, kinderen, broers en zusters, notities, leeftijd bij belangrijke familiegebeurtenissen en foto's.

 Populair

Deze versie 6 van Aldfaer gebruikt nu de Smart Matching en Record Matching van MyHeritage om overeenkomsten (matches) te vinden tussen de informatie die MyHeritage bewaart en de gegevens in uw Aldfaer-stamboom. De informatie van MyHeritage bestaat zowel uit stamboomgegevens als historische gegevens.

Wat is Smart Matching?
Smart Matching vergelijkt de gegevens in uw stamboom met de gegevens van de stambomen op MyHeritage. Als er matches zijn gevonden, worden deze zichtbaar in Aldfaer. U kunt de matches op elk gewenst moment bekijken, bevestigen of afwijzen. Smart Matching helpt u om nieuwe of aanvullende informatie te vinden die van belang kan zijn bij uw stamboomonderzoek. Smart Matching helpt u misschien zelfs om contact te krijgen met verre familieleden die dezelfde personen onderzoeken als u.

Wat is Record Matching?
Record Matching vergelijkt de gegevens in uw stamboom met de historische gegevens op MyHeritage. De verzameling historische gegevens bestaat uit een groeiende collectie van miljarden records. Met Record Matching kunt u tijd besparen bij uw onderzoek en het stelt u in staat om boeiende ontdekkingen te doen via geboortedocumenten, volkstellingsregisters, krantenartikelen en veel meer.

Hoe werkt het?
Als de opties voor Smart Matching en Record Matching in Aldfaer zijn ingeschakeld, wordt er periodiek informatie uit uw stamboom naar MyHeritage gestuurd. Dit gebeurt automatisch op de achtergrond. U kunt ondertussen ongestoord doorwerken. De informatie die Aldfaer naar MyHeritage stuurt bevat namen, data en plaatsen van de persoon in het hoofdvenster en die van zijn of haar naaste verwanten. MyHeritage gebruikt deze gegevens om buitengewoon nauwkeurige Smart Matches en Record Matches te bepalen voor de personen.

De privacy van uw gegevens blijft gewaarborgd!
Uiteraard wilt u uw gegevens niet ongevraagd met anderen delen. Dat gebeurt ook niet. De informatie die door Aldfaer is verstuurd wordt niet door MyHeritage bewaard. Zodra de overeenkomsten (matches) zijn bepaald, wordt de informatie uit Aldfaer automatisch door MyHeritage verwijderd. Aldfaer-gebruikers ontvangen Smart Matchesâ„¢ uit de stambomen van MyHeritage-gebruikers, maar het omgekeerde is dus niet het geval: MyHeritage-gebruikers kunnen geen gegevens uit stambomen van Aldfaer-gebruikers ontvangen.

  • Toestand op 31 januari 2016.
  • Verwijderde graven vanaf 2010.

Wie waren je verre voorouders ? Laat je DNA testen.

In 2009 werd op initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde (Familiekunde Vlaanderen) het eerste DNA Project Oud-Hertogdom Brabant georganiseerd. Dit groot onderzoeksproject naar onze voorouders had als doel de afstamming van de mannelijke bevolking na te gaan.
Welk bloed stroomt door je aderen? Stam ik af van de Kelten? Vikingen? Eburonen?

De mogelijkheid tot inschrijven in een nieuw DNA-project wordt aangeboden. 
Wie geïnteresseerd is, kan zich via dit formulier inschrijven. Lees wel eerst aandachtig de voorwaarden!

Programma met een eeuwigdurende kalender en geschikt om omrekeningen uit te voeren tussen verschillende kalenders.

Genealogie van de familie De Ro.

Auteur: Michel De Ro

Family Tree Builder
Wie zich in zijn familiegeschiedenis verdiept, moet Family Tree Builder absoluut een blik gunnen. Met deze tool wordt een stamboom opzetten namelijk een stuk makkelijker en leuker.
De tool, die zich ook in het Nederlands laat installeren, vereist wel een (gratis) registratie bij de makers van het product, MyHeritage. Dat heeft alvast het voordeel dat je een back-up van je stamboomgegevens kunt maken naar de onlineservers en dat je die data eventueel online kunt publiceren.
Het programma zit logisch in elkaar. Nadat je een nieuw genealogieproject hebt opgestart, kan je meteen beginnen met familieleden toevoegen.


Familiedetails invoeren
In eerste instantie kun je hier gegevens als het geslacht, de namen, geboorteplaats en -datum kwijt. Maar de knop Details opent de weg naar een veel uitgebreider formulier, met ruimte voor gegevens als beroep, onderwijs, godsdienst, nationaliteit, bronvermeldingen (zoals URLs), feitenrelaas, foto's, losse notities enzovoort.
De tool voorziet tevens in allerlei functies waarmee je fraaie diagrammen van de stamboom kunt genereren. Een wizard laat je daarbij de vorm en de stijl van het diagram bepalen, maar ook daarna kun je nog aan het uiterlijk van zo’n diagram sleutelen (lettertype, kleuren, taal en meer).
Leuk is bovendien de integratie met Google Maps: op die manier krijg je meteen een beeld van waar je voorouders zoal hebben gewoond. Het volstaat een markering op Google Maps aan te klikken om meer feedback over die locatie (persoon) te krijgen. Net als bij veel andere onderdelen van Family Tree Builder ontsluit de commerciële variant ook hier bijkomende opties en mogelijkheden.


Web 2.0
Indrukwekkend is ook het (nieuwe) boekrapport, dat de ingevoerde informatie op allerlei mogelijke manieren in de vorm van een pdf-bestand presenteert: het voorgeslacht van de vader en van de moeder, nakomelingen, directe relaties, bronnen, index van plaatsen et cetera. Het boekrapport van één van onze testprojecten telt maar liefst 188 pagina's.
Nuttig is ook de zogenoemde consistentiewizard: die checkt je stamboom op mogelijke onnauwkeurigheden, zoals een foto die ouder blijkt dan de geboortedatum van de betreffende persoon. Of wat dacht je van Smart Matches, waarbij je je eigen stamboom laat vergelijken met die van andere gebruikers. Je weet maar nooit of er overlappingen zijn.

 
 
Back to Top