Stripverhalen
  Johnny Van Bavegem
  44
  9789080391406
  Archief HKK @ De Cam
  -
  2017
  STRIP01
  strip01.pdf

Beschrijving

Een strip over Gooik uitbrengen, het is een jarenlange droom. Zoveel pogingen al en nooit gelukt. En nu, in 2017, is het zover: de strip is er – Verhalen uit Gooik – deel 1 – is werkelijkheid geworden. En dit dankzij het doorzettingsvermogen van vier tekenaars en één schrijver. De schrijver is Frans Peetermans, die jaren geleden het boek ‘Gooikse anekdootjes – Guuëkse iestourekes’ schreef. Een boek vol verhalen en verhaaltjes over – meestal echt gebeurde – Gooikse toestanden, samengebracht na jarenlang luisteren naar de mensen in dit dorp. Er zijn er bij met een grappige ondertoon, maar er waren ook ‘serieuze’ onderwerpen. Wel, in deze strip vind je van beide aspecten wat terug.
Onze tekenaars hebben ieder van één van die verhalen hun ‘stripversie’ gemaakt, elk in hun eigen stijl, elk met hun eigen bewerking van het verhaal. En dat maakt juist deze strip zo aangenaam en interessant om lezen: een verhaal van Frans wordt hun verhaal.

Lars Lambrecht brengt het uitgebreide verhaal van ‘Meke Klok’, een dramatische gebeurtenis uit de Gooikse en Pajotse geschiedenis in de tijd van de Franse overheersing. De overheersend rode kleuren en de donkere rand rond zijn tekeningen symboliseren de dreiging van die tijd.

Miel De Bolle wandelt met ons mee door Gooik en Lennik, langs de route van de kapelletjes, om terecht te komen bij de geschiedenis van de kapel van Saffelberg. De ironische toon van een cartoonist komt hier duidelijk naar boven, in een mix van tekeningen en bewerkte foto’s.

D’Auwe (pseudoniem van Dirk Van der Auwera), ‘huistekenaar’ van de Gooikse stripbeurs levert in zijn gekende stijl ook een grappige anekdote af. Daarnaast hebben we zijn tot nu toe getekende affiches voor die stripbeurs ook in deze strip bij mekaar gebracht. Ze hebben het ‘domein’ van De Cam als achtergrond, een historische plaats in Gooik, door zijn tekeningen voor altijd verbonden met de strip in onze gemeente!

Maarten De Saeger maakt een heel persoonlijke versie van een ‘heksenhistorie’ in Terlo. Het dramatische van deze (echte) gebeurtenissen zit niet alleen in de tekst, maar ook in de tekeningen: het expressionisme van Permeke is nooit ver weg.

Vier stripverhalen in één album: een unieke uitgave in Gooik! Geniet ervan, in woord en beeld.

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 44.093.553
  • Aantal bestanden: 1.524.054
  • Ontsloten informatie: 758.178 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 13.378.791

Zoeken

Back to Top