Aaten ballekes (= houten ballen)

Het waren moeilijke tijden voor de streek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook vele Merchtemnaren hadden het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze hadden weinig vrije tijd omdat er hard moest worden gewerkt. Werkdagen van zestien uur waren geen uitzondering. Vlees was erg duur en voor de meeste inwoners nauwelijks te betalen. Om niet onder te doen voor de naburige gemeenten, wilden de Merchtemnaren tonen dat ze toch voldoende geld hadden om vlees te kopen. Ze maakten houten balletjes, deden daar een laagje gehakt over en gaven zo de indruk dat ze zich toch gehaktballen konden veroorloven. Boterham op menu Die zogezegde gehaktballen legden ze tussen een boterham maar in plaats van in die bal te bijten, schoven ze het balletje altijd een beetje naar achter. Zo leek het wel alsof ze het gehakt opaten maar in feite stond alleen de boterham op het menu. Wanneer de boterham op was, moffelden ze het balletje weg waardoor het leek alsof het opgegeten was.

Theedrinkers

Ze worden ook wel eens de theedrinkers genoemd. Toen we nog kinderen waren, gingen we naar het bos en de beek en plukten daar geitenbaard, een soort kruid. Dat trokken we dan en daar werd thee van gemaakt.''

Kiekenfretters

Merchtemnaren worden niet alleen als aaten ballekes of theedrinkers omschreven maar soms ook als kiekenfretters. Echt origineel is dat niet want in de regio werden vroeger enorm veel kippen gekweekt. "Die spotnaam moet wel van Opwijk komen'', hoor je ze in Merchtem nog zeggen. De relatie tussen beide buurgemeenten was in het verleden niet al te best. Dat gevoel leeft vooral nog bij de oudere bevolking. Jongeren weten niet eens meer af van die vete.

Steltlopers

De geschiedenis van het steltenlopen in de streek rond Merchtem gaat terug tot de middeleeuwen. Vervaardigd uit dennen- of essenhout hebben de huidige stelten nog steeds het uitzicht en de functionaliteiten van hun eeuwenoude voorlopers. Toen tijdens de Tweede Wereldoorlog veel activiteiten verboden waren, begonnen de jongeren en later de volwassenen in Langevelde op stelten te spelen en te vechten.

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 26.327.749
  • Aantal bestanden: 1.461.874
  • Ontsloten informatie: 618.248 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 11.069.196

Zoeken

Back to Top