Hopboeren

Hopboeren van Hekelgem dateert van de tijd dat er in onze streek overal hop werd gekweekt (tot medio 20ste eeuw); ook in Hekelgem was dat het geval en de hoptelers (hopboeren) waren doorgaans bemiddelde en welgestelde burgers. Hopboeren drukt dus uit dat het om belangrijke inwoners gaat die meer waard zijn dan 'Jan modaal'.

Verkens

Verkens en Smeerders zijn de spotnamen van twee dorpspolitieke partijen van Hekelgem ontstaan in 1896 uit twee toneelverenigingen/muziekmaatschappijen. Smeerders heeft te maken met stront die de aanhangers van de Smeerders aan de klink gesmeerd hadden van het lokaal van de Verkens; Verkens komt voort van het al te royale eten op een feestmaal van de Verkens, waarbij een van de deelnemers in zijn braaksel op zijn bord in slaap was gevallen.

Smeerders

Smeerders heeft te maken met stront die de aanhangers van de Smeerders aan de klink gesmeerd hadden van het lokaal van de Verkens; Verkens komt voort van het al te royale eten op een feestmaal van de Verkens, waarbij een van de deelnemers in zijn braaksel op zijn bord in slaap was gevallen.

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 27.665.096
  • Aantal bestanden: 1.466.573
  • Ontsloten informatie: 619.019 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 11.290.488

Zoeken

Back to Top