Filmarchief "Guliver 2006"

Er is de Oscar in Hollywood, de Gouden Beer in Berlijn en de Gouden Palm in Cannes. Gooik voegt aan dit rijtje een bescheiden filmonderscheiding toe: het Gouden Hamertje. Deze prijs is weggelegd voor de beste verfilming van een volksverhaal, een volkslied of volksgebruik.

Het idee van het Gouden Hamertje groeide in de hoofden van de Gooikse vereniging Guliver. Drijvende kracht André De Leener: ,,Vorig jaar maakte een groep vooruitstrevende Gooikenaars een dvd met oude verhalen en liederen uit Gooik en het Pajottenland. Aan deze Guukse Liederen en Verhalen dankt de vereniging Guliver overigens zijn naam. Voor deze dvd was niet enkel belangstelling in Gooik alleen. We werden gevraagd om de dvd ook te draaien in het Solvay-museum in Brussel, Bokrijk en Antwerpen. Overal kreeg ons idee om via een dvd een stukje erfgoed te bewaren lovende kritiek.'' Zo groeide bij Guliver het idee om ook anderen aan te moedigen om via het maken van een filmpje oude verhalen, gebruiken, tradities en liedjes te bewaren. Guliver wil dit doen aan de hand van een dvd-filmwedstrijd.

Lambik brouwen

,,Deze wedstrijd staat open voor filmamateurs uit het hele land, zowel beginners als gevorderden'', aldus André De Leener.

,,We verwachten een stukje film van ongeveer een kwartier. De enige voorwaarde is dat de film mensen, hun cultuur en een stukje erfgoed in beeld moet brengen. Dit kan zeer breed ingevuld worden: het kan een echt verhaal zijn, een documentaire over hop telen of lambik brouwen, of illustraties bij een liedje. Het kan allemaal.'' Wie wil deelnemen aan de filmwedstrijd kan zich tot eind mei 2006 inschrijven en moet zijn film tegen 1 september 2006 klaar hebben. De wedstrijd wordt in november 2006 afgesloten met de voorstelling van de geselecteerde werken en de prijsuitreiking. Voor de winnaar ontwierp kunstenaar Potvlieghe uit Gooik een beeldje, het Gouden Hamertje.

Volksmuziek

Dit beeldje stelt een figuur voor met filmcamera bovenop een aantal boeken, symbool voor traditie en overlevering. Het Gouden hamertje verwijst naar de drie hamertjes in het wapenschild van de gemeente Gooik.

Guliver is er vrij gerust in dat er voldoende deelnemers aan de wedstrijd zullen zijn. De filmwedstrijd krijgt de volle steun van de Vlaamse Federatie voor Filmmakers, de jongerenfilmorganisatie Jekino, Muziekmozaïek, het Centrum voor Beeldexpressie en het Vlaams Centrum voor Volkskunde. Ook de gemeente Gooik staat volledig achter het project dat kadert in de wil om volksmuziek en andere volkse gebruiken de plaats te geven die ze verdienen.

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 26.033.744
  • Aantal bestanden: 1.461.874
  • Ontsloten informatie: 618.248 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 11.069.196

Zoeken

Back to Top