Kopvleesfretters

Kopvleesfretters: dit wijst op een bepaalde karaktertrek van de Dendermondenaren waarmee zijn in de streek geplaagd worden. Men zegt dat zij dol zijn op, wat in de volksmond, 'kopvlees' genoemd wordt. Spotlustige Aalstenaars beweerden dat de Dendermondenaren de krengen van honden uit de Dender opvisten om er kopvlees mee te maken.

Makeleters (= vissoort)

Makeleters: deze spotnaam datert uit de 15de eeuw. Makel zou geen makreel zijn, maar wel een kleinere riviervis, die op brasem lijkt maar iets platter is; in de Ommegang wordt deze spotnaam uitgebeeld door een groep vissersvrouwen die gerookte vis uitdelen aan de kijklustigen.

Flauzenmakers

Flauzemakers: of pfaffers. De Dendermondenaren werden door de omliggende gemeenten (behalve Aalst) bluffers genoemd. Makeleters: deze spotnaam datert uit de 15de eeuw. Makel zou geen makreel zijn, maar wel een kleinere riviervis, die op brasem lijkt maar iets platter is; in de Ommegang wordt deze spotnaam uitgebeeld door een groep vissersvrouwen die gerookte vis uitdelen aan de kijklustigen.

Knaptanden

Knaptanden: deze spotnaam komt reeds voor in 1631 en zou ontstaan zijn naar aanleiding van een onbekende vis die in de Dender rondzwom. Dit reusachtig gedrocht had een muil vol vreselijke tanden. In de ommegang wordt dit een fabelachtig dier met een kop, die lijkt op een honden- of wolvenkop.

Polydoorkes

Polydoorkes: dit is een attentie van de Aalstenaars. De naam verwijst naar Polydoor De Keyser, geboren Dendermondenaar en later Lord Mayor van Londen. Op 26 augustus 1888 werd hij op bijzondere wijze in zijn geboortestad ontvangen; de vreugde en trots van de Dendermondenaren was groot.

Bluffers

De Dendermondenaren werden door de omliggende gemeenten (behalve Aalst) bluffers genoemd.

Scheepstrekkers

Scheepstrekkers: deze spotnaam wordt uitgebeeld door de praalwagen " 't Schipke met matroosjes". 't Schipke beeldt de koophandel en de scheepvaart uit en is bewapende met kanonnen. In 1594 heeft het ambacht der schippers het vaartuig waarschijnlijk voor zijn rekening genomen en sindsdien als zijn eigendom beschouwd. In het midden van de zeventiende eeuw werd het schip als symbool van de Heilige Kerk beschouwd. Het schip zou de relieken van de stadspatronen, de H. Hilduardis en de H. Christiana de Dikkelvenne afgehaald hebben.

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 44.628.983
  • Aantal bestanden: 1.524.054
  • Ontsloten informatie: 758.178 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 13.378.791

Zoeken

Back to Top