Bijdragen tot de Gooikse geschiedenis
  Johnny Van Bavegem
  146
  9789082785234
  Archief HKK @ De Cam
  -
  2019
  BOEK44
  
  Boek44.pdf

Inhoud

Beschrijving

Dit boek over het gehucht ‘Oplombeek’ in het algemeen en over ‘het hof van Mergelingen’ in het bijzonder, werd geschreven door Frans Peetermans (1939-2019) op vraag van Jos Sluys, eigenaar van het kasteel Saffelberg. Het is het laatste volledige werk van hem voor de Heemkundige Kring van Gooik. Het is opgedeeld in 2 grote delen.

In het eerste deel maken we kennis met de omgeving in dit bekende gehucht van Gooik. We wandelen langs huizen en landschappen en vernemen een en ander van de vroegere bewoners. Er wordt verteld over de vroegere cafés, het kasteel, de kapel, de hoeves, maar ook over bommen en storten in Oplombeek. Recente foto’s tonen het Oplombeek van nu.

In deel twee komt het bekende hof van Mergelingen (of beter gekend als hof Masfrancx) aan bod. Via oude documenten (o.a. van Luc De Weerdt en pastoor Lebacq, uit Oplombeek zelf) wordt de geschiedenis van het hof uit de doeken gedaan. Het wordt voor het eerst vermeld in 1378! Ook heeft de auteur een gesprek met de laatste bewoonster van de boerderij in de Oplombeekstraat, Paula Masfrancx, die nog veel vertelt over het boerenleven uit het midden van de 20ste eeuw. Mooie oude foto’s vervolledigen haar verhaal.

Wie wil wandelen in dit mooi gedeelte van Gooik, kan het kaartje en het boek goed gebruiken als leidraad. Elk seizoen maakt dat het landschap er telkens anders uitziet. Bruegel zou hier graag geschilderd hebben!

DOORZOEK ONS GELUIDSARCHIEF

Met 690 liedjesteksten en -boeken

GELUIDSARCHIEF

LIEDJESBOEKEN

DOORZOEK ONS QUIZARCHIEF

Met bijna 2.000 quizvragen en antwoorden

QUIZVRAGEN

QUIZUITSLAGEN

Nog geen lid van onze Kring?

Lid van de Heemkundige Kring worden kan je voor slechts € 25,00

 

IK WIL NU LID WORDEN

 PERSBOEK 2023 is klaar!

Heb je graag een persboek met hierin alle persartikels over Gooik?

Dat kan voor slechts € 20,00 (lid)

IK BESTEL NU EEN PERSBOEK

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 45.604.577
  • Aantal bestanden: 1.524.054
  • Ontsloten informatie: 758.178 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 13.378.791

Zoeken

Back to Top